Vi havde en artikel om oplæsning i Præsteforeningens Blad fra uge 12. Den handlede om, hvordan man forbedrer lægmandslæseres oplæsning af bibelteksterne i gudstjenesten.

Mange kirker bruger det, der hedder lægmandslæsere. Det er lægmænd – folk fra menigheden – der læser en af de tre tekstlæsninger i gudstjenesten. På den måde kan man skabe variation, medejerskab, og sætte fokus på det Bibelen som et levende ord.

Den store udfordring er, at de bibelske tekster, man bruger til at læse op af, er meget svære. De er sprogligt komplicerede med indskudte sætninger og mærkelige ord, og ofte har de ikke noget narrativ. Det betyder, at de kan fortolkes ret forskelligt. Hvis lægmandslæserne ikke har øvet sig og forstået teksten selv, kan de heller ikke læse den op, så resten menigheden forstår den.

Derfor er vores opfordring i artiklen, at præsterne hjælper lægmandslæserne med at udfolde teksterne og finde ud af, hvad teksterne siger dem, så de kan videreformidle det. For oplæsning er svært – særligt når det drejer sig om så svære og så betydningsfulde tekster.

I vores bog giver sognepræst Lars Gustav Lindhardt sine gode råd til, hvordan man kan åbne teksterne op, så man kan formidle dem. Som lægmandslæser (og som præst for den sags skyld også) bør man stille sig selv og svare på følgende spørgsmål:

  • Hvad er det, der står?
  • Hvad betyder det?
  • Hvad betyder det for dig?
  • Hvad synes du, det betyder for os?

Så kan man forløse teksterne, så de rammer og rører menigheden.

Kategorier: Præster

0 Kommentarer

Skriv et svar

Profilbillede pladsholder

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *