Her er der materiale til bogens del to, der beskæftiger sig med stemmen og kroppen. Her finder du illustrerende fotos af forskellige øvelser og en lydfil med et opvarmningsprogram,  du kan downloade og lave i bilen på vej til en oplæsning eller en speakopgave.

Kapitel 5: Stemmen

I bogens kapitel om stemmeteknik er vi inde på, hvordan den gode kropsholdning er med til at hjælpe stemmen.

En god holdningsøvelse er at tænke, at skulderbladene skal tilbage og ned. Prøv denne øvelse, der kan give dig en fornemmelse af, hvad det betyder: Løft dine strakte arme op over hovedet lige foran dig med tommelfingrene opad på en indånding.


Sænk derefter armene ned til siden på en udånding. Mærk, hvordan dine skuldre bagefter er placeret. Øvelsen skulle gerne give følelsen af, at skulderbladene er placeret længere tilbage og længere nede. Det giver en bredere brystkasse og en bedre holdning.

 

Kapitel 6: Kroppen

En fornemmelse af tynge i kroppen kan hjælpe på nervøsiteten og give en bedre adgang til åndedrættet. Denne ‘grounding’ starter i fødderne.

Øvelse: Fodmassage med hoppebold

Denne øvelse giver en rigtig god fornemmelse af tyngde i fødderne. Anskaf dig en hoppebold på 2-3 cm i diameter. Tag skoene af, og stå op. Læg hoppebolden på gulvet, og masser nu under den ene fod med hoppebolden. Det skal gerne kunne mærkes, men må selvfølgelig ikke gøre ondt. Kom rundt på hele foden: Hælen, svangen, trædepuderne og mellem tæerne. Mærk derefter forskel på den fod, der har fået massage, og den, der ikke har. Gentag med den anden fod.

Kapitel 7: Tre opvarmningsprogrammer

Bogens del om stemme og krop slutter med tre forskellige sæt opvarmningsøvelser. De kan bruges til at arbejde generelt med at forbedre stemmeteknikken og til at varme stemme og krop op, inden man tænder mikrofonen eller står foran publikum. Her er der et billede af en af øvelserne, der kan være lidt svær at forklare:

Øvelse: Diagonalt stræk

Denne øvelse er et diagonalt stræk, der giver en generel afspænding i kroppen. Den åbner for den dybtliggende vejrtrækning, får fat i kroppens bindevæv og strækker samtidig nogle af de muskler, der forbedrer holdningen. Tilpas øvelsen, så den føles afslappende og behagelig.

Læg dig på venstre side med benene strakt. Læg nu højre ben skråt over det venstre ud mod venstre side med en fodslængde mellem fødderne. Fleks foden, så hælen er længst fremme i strækket. Venstre arm kan ligge langs kroppen, under hovedet eller ud for skulderen, som det føles mest behageligt.

Lad overkroppen søge ned mod gulvet, så begge skuldre har kontakt med tæppet/måtten. Læg højre arm bag ryggen, og før den i en stor bue ud i et diagonalt stræk og videre hen over hovedet langs gulvet. Lad armen hvile i strækket flere steder undervejs.

Stræk armen ud, fornem, at der bliver trukket i hælen og i fingerspidserne, og lad muskler og bindevæv give sig mellem de to punkter. Hvis du kommer til at gabe, er det, fordi du har rigtigt fat i øvelsen!

Før så højre arm langsomt tilbage over hovedet og ned bag ryggen. Kom tilbage til at ligge på ryggen, og læg mærke til forskellen mellem de to sider.

Gentag øvelsen ved at ligge på højre side og strække venstre ben og arm.

Opvarmningsprogram til bilen

Det 3. øvelsessæt er beregnet til at tage med fx i bilen, og til det formål kan du her downloade en lydfil, der guider dig gennem en opvarmning.